TĚŠÍTE SE NA VÁNOCE?

16.11.17


Tuto otázku jsem za poslední 2 měsíce položila asi 100 krát - kamarádům, kolegům, rodině, známým a taky své manikérce. Důvod? Nemůžu si pomoct, dělám to každý rok, Vánoce jsou mé nejoblíbenější období v roce a pořád čekám na toho člověka, který mé nadšení bude sdílet. Který když si 1.září začnu pouštět vánoční písničky nezakroutí hlavou, nemávne nademnou rukou a nedoporučí mi návštěvu psychiatra.

Není to nic překvapivého, 99 % odpovědí, které každý rok dostanu, jsou negativního charakteru - ať už se ptám v září, říjnu, listopadu či prosinci.

Představte si, že Vánoce jsou jenom samý stres. Co vše vás může stresovat? Výběr dárků - nemáte přeci vymyšlený ještě ani jeden, natož pak koupený. Nestíháte napéct 25 druhů cukroví. Nestíháte vánoční úklid. Ohromně stresující jsou taky regály v obchodech - vánoční zboží se tam totiž začíná objevovat dřív, než na Štědrý den. Taková nehoráznost!

Věděli jste, že Vánoce jsou pouze komerčním svátkem? Proč bychom si měli dávat dárky jenom 24. prosince? Své nejbližší bychom přeci měli obdarovávat po celý rok a nepotřebujeme na to žádný důvod ani den. Mimochodem, dá se to použít nejenom na Vánoce, ale taky na Valentýna, výročí, narozeniny, svátek, prostě dle potřeby. Zajímalo by mě, kolik lidí obhajujících tuto (byť šlechetnou) myšlenku, ji ve finále doopravdy zrealizuje.

Dalším problémem Vánoc jsou mezilidské vztahy. Trávit čas s rodinou? A doma? To je přeci hrozná nuda, která ve finále určitě musí skončit nějakou hádkou. Situace se navíc zhoršuje, pokud jste single - Vánoce se tak automaticky zařadí do kategorie maximálně depresivního období.

Doufám, že jsem na nic nezapomněla a teď, pokud dovolíte, bych ráda vyjádřila svůj názor. Někde jsem četla, že Vánoce jsou stavem mysli a naprosto s tímto tvrzením souhlasím. Podle mě se nedají koupit, upéct ani vyuklízet. A důvodem, proč se slaví již tolik let není stres, ale radost, kterou přinášejí. I pro Vánoce platí následující: "Jaké si to uděláš, takové to budeš mít." Takže proč se stresovat?

Ve finále je stejně každému jedno, kolik druhů cukroví vám bude schnout a tvrdnout na ozdobné misce. Stejně jako to, že jste nestihli uklidit tu poličku, vytřít prach na půdě či nanovo vytapetovat. Pokud jde o dárky, nikde není napsané, že musíte utrácet milióny, jde přeci o nápad a ten se nakonec vždy objeví. Deprese z tzv. "single" Vánoc zas hravě zaženete s kamarády, kteří vás mají kolikrát radši, než všichni vaši bývalí partneři dohromady. A jestli budete mít pocit, že se během chvilek s rodinou hrozně nudíte, vzpomeňte si na to, že na světě je spousta lidí, kteří rodinu nemají nebo o ní přišly a tuto vánoční "nudu" si již užít nemůžou.

Užívejte si proto vše, co Vánoce přinášejí. Nechte se okouzlit světýlky na stromech a ve výlohách. Pusťe si vánoční hudbu, vychutnejte si vůni mandarinek, skořice a jehličí. Kupte si alespoň jeden adventní kalendář, zimu zažeňte svařákem, vlezte si pod deku a nechte si zdát o bílých Vánocích. Na Martina nesněžilo, tak snad to letos konečně klapne!

You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images